'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Σαν σήμερα...

1954: Ο θρυλικός πυγμάχος Τζέικ Λα Μότα εγκαταλείπει τα ρινγκ. Στην αυτοβιογραφία του βασίστηκε η ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Οργισμένο είδωλο».

Τζέικ Λα Μότα: Το «Οργισμένο είδωλο» της ζωής μας!

Δημοσίευση στις 09:42, 10-04-2011.
Ανανέωση στις 09:51, 10-04-2011.
Bookmark and Share


Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα έφτιαξε τον «Νονό», ο Μάρτιν Σκορτσέζε το «Οργισμένο είδωλο» και ο Μπράιν Ντε Πάλμα τον «Σημαδεμένο». Τρεις ταινίες σταθμοί που αγαπήθηκαν και σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή. Τρεις ταινίες που αναφέρονται στη ζωή στις ΗΠΑ, στην άνοδο και την πτώση. Στη μια πρωταγωνιστεί μια φαμίλια μαφιόζων από την Ιταλία, στην άλλη ένας πυγμάχος με καταγωγή από την Ιταλία που έζησε στο όριο και στην άλλη ένας κρατούμενος από την Κούβα που έγινε πρώτο όνομα στο Μαϊάμι πουλώντας κοκαΐνη. Ήρωες, παράνομοι, επιτυχημένοι. Στην πρώτη έπαιξε τόσο ο Ντε Νίρο όσο και ο Αλ Πατσίνο, στη δεύτερη μεγαλούργησε ο Ντε Νίρο και στην τρίτη ο Αλ Πατσίνο. Είναι τρία από τα πιο επιτυχημένα φιλμ όλων των εποχών στον κόσμο και ο κόσμος τα λατρεύει…

Αφήνουμε όμως την οικογένεια του Κορλεόνε και τον Τόνι Μοντάνα για να θυμηθούμε τον τρίτο ήρωα της παρέας. Το όνομα του είναι Τζέικ Λα Μότα. Πυγμάχος μεσαίων βαρών. Γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης και απέκτησε το παρατσούκλι «Ο ταύρος του Μπρονξ». Δεν ήταν ψηλός. Είχε μια άγρια φάτσα και πολύ δύναμη. Ήταν πολύ σκληρός για να πεθάνει. Είναι μέλος του HALL OF FAME αλλά γνωστός στον κόσμο έγινε μέσα από μια ταινία. Το «Οργισμένο είδωλο». Τον υποδύθηκε με μεγάλη επιτυχία κερδίζοντας και όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Το www.theplayer.gr με αφορμή τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του Λα Μότα στην οποία στηρίζεται το σενάριο της θρυλικής ταινίας σας παρουσιάζει τη ζωή του πυγμάχου και το φιλμ που έγραψε ιστορία.



Πριν το τέλος…

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Απριλίου 1954. Στο ηλιόλουστο Μαϊάμι των ΗΠΑ ο Λα Μότα γράφει τον επίλογο της καριέρας του χάνοντας από τον Μπίλι Κίλγκορ. Εκείνη τη χρονιά έδωσε μόλις τρεις αγώνες. Στην καριέρα του είχε κερδίσει 83 αγώνες, τους 30 με νοκ άουτ, είχε χάσει 19, τους 4 με νοκ άουτ! Το 1949 πήρε για πρώτη φορά τον παγκόσμιο τίτλο, τον οποίο απώλεσε το 1951 από τον Ρέι Ρόμπινσον ο οποίος ήταν και ο μεγάλος αντίπαλος του.


«Πυροβολούσε τον Άγιο Βασίλη»

Ο Τζέικ Λα Μότα (Τζιάκοπο) γεννήθηκε στις ΗΠΑ στις 10 Ιουλίου 1921. Έζησε για χρόνια μέσα στη φτώχια. Η οικογένεια του κατάγονταν από την Ιταλία. Ο πατέρας από τη Μεσσήνη της Σικελίας και η μητέρα από το Τριέστε. Από μικρός ήταν δυνατός και ο πατέρας του το είχε καταλάβει… Όπως γράφει στην αυτοβιογραφία του, την οποία εξέδωσε το 1970, ο πατέρας του όταν ήταν 7 ετών τον πήγαινε σ’ ένα μπαρ και έπαιξε ξύλο με άλλα παιδιά επί πληρωμή. Με στοιχήματα. Έτσι έβγαζε τότε χρήματα. Θυμάται ακόμη πως κάθε Χριστούγεννα που αυτός και τα αδέλφια του περίμεναν το δώρο του Άγιου Βασίλη ο πατέρας του έβγαινε από το σπίτι και πυροβολούσε στον αέρα. Μόλις έμπαινε πάλι μέσα τους έλεγε πως ο Άγιος Βασίλης αυτοκτόνησε…


Το ξεκίνημα ενός μύθου

Τον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα τον έδωσε στις 3 Μαρτίου 1941 στη Νέα Υόρκη κερδίζοντας τον Τσάρλι Μακλέϊ. Για πρώτη φορά «παίζει» με τον μεγάλο του αντίπαλο τον Ρέι Ρόμπινσον στις 2 Οκτωβρίου 1942 στη Νέα Υόρκη και χάνει στον 10ο γύρο. Τον κέρδισε στις 10 Φεβρουαρίου 1943 στο Ντιτρόιτ πάλι σε δέκα γύρους αλλά στις 26 έχασε!


Στημένος αγώνας

Ο Τζέικ δεν ήταν κανένα καλό παιδί και είχε πολλά μπλεξίματα στα νιάτα του. Είχε πάρε-δώσε με τη μαφία και παραδέχτηκε πως κάθισε να χάσει παιχνίδι για να πάρει λίγους μήνες μετά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Στις 14 Νοεμβρίου 1948 χάνει από τον Μπίλι Φοξ. Έπεσε στον 3ο γύρο…


Ο τίτλος…

Τον πρώτο του τίτλο τον κέρδισε στις 16 Ιουνίου 1949 απέναντι στον Μαρσέλ Σερντάν. Ο αγώνας διεξήχθη στο Ντιτρόιτ και ο Τζέικ πήρε τον τίτλο στους 10 γύρους. Ο Σερντάν έπαθε εξάρθρωση ωμοπλάτης στον 2ο γύρο αλλά συνέχισε ως τον 10ο όπου έπεσε με τεχνικό νόκ άουτ. Ο Σερντάν που ήταν πρωταθλητής Ευρώπης ήταν ο μεγάλος έρωτας της Εντίθ Πιάφ. Γι’ αυτόν είχε τραγουδήσει τον «Ύμνο στην αγάπη». Η ρεβάνς του με τον Τζέικ δεν έγινε ποτέ αφού σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Το αεροπλάνο έπεσε στο νησί Σαν Μινγκουέλ στις Αζόρες και μέσα στους 37 επιβάτες ήταν και ο Μαρσέλ. Ο Λα Μότα στάθηκε τυχερός αλλά μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια έχασε τον μεγάλο του γιο με τον ίδιο τρόπο…


Η φυλακή…

Σαν έφηβος είχε περάσει ένα μέρος της ζωής του σε σωφρονιστικό ίδρυμα. Σαν… μεγάλος, το 1950 είχε μπει για λίγους μήνες στη φυλακή αφού είχε συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών ενώ το 1956, δυο χρόνια μετά από το φινάλε της καριέρας του, βρέθηκε ξανά πίσω από τα κάγκελα για προαγωγή ανήλικων κοριτσιών!


Φαμίλια…

Ο Λα Μότα ήταν γυναικάς. Άλλαζε τις γκόμενες σαν τα… πουκάμισα. Παντρεύτηκε έξι φορές και απέκτησε έξι παιδιά. Προσπάθησε να δώσει τα πάντα στα παιδιά του αλλά έμπλεκε πολλές φορές με το νόμο και χαλούσε την εικόνα του.


Το φινάλε…

Στις 14 Φεβρουαρίου 1951 στο Σικάγο χάνει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή από τον Ρέι Ρόμπινσον. Ο αγώνας είναι συγκλονιστικός και κρίνεται στους 13 γύρους. Τον κερδίζει ο Ρόμπινσον. Ο Λα Μότα δεν πέφτει και ο διαιτητής αναγκάζεται να τον διακόψει. «Εγώ δεν έπεσα ποτέ», γράφει περήφανος στην αυτοβιογραφία του. 




Ο μύθος της ταινίας…

Το Φθινόπωρο του 1978 ο Μάρτιν Σκορτσέζε βρίσκεται στο νοσοκομείο. Εκεί τον επισκέπτεται ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο για να τονώσει ψυχολογικά. Οι δυο τους πριν από δυο χρόνια είχαν «φτιάξει» τον «Ταξιτζή», το αριστούργημα που έκανε γνωστό στον κόσμο τον Ντε Νίρο. Μαζί του ο Αμερικανός ηθοποιός είχε φέρει ένα βιβλίο για να το δώσει στον φίλο του και σκηνοθέτη. Ήταν η αυτοβιογραφία του Λα Μότα. Ο Ντε Νίρο του ζήτησε να την διαβάσει και πίεσε πολύ για να γίνει ταινία η ζωή του. Έτσι και έγινε. Για να γυριστεί η ταινία πήρε 30 κιλά (!) έφαγε πολύ ξύλο αλλά κέρδισε και όσκαρ! Με τον «Ταξιτζή» δεν τα είχε καταφέρει και έμεινε με τον «Χρυσό φοίνικα» από το Φεστιβάλ των Καννών.




3, 2, 1 πάμε…

Το «Οργισμένο είδωλο» είναι γεγονός. Βγαίνει στους κινηματογράφους των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 1980 και γρήγορα σημειώνει μεγάλη επιτυχία σ’ όλο τον κόσμο. Για πολλούς είναι η καλύτερη ταινία με θέμα των μποξ και σίγουρα μια από τις σπουδαιότερες της δεκαετίας του ’80. Γενιές και γενιές έχουν μεγαλώσει μ’ αυτή την ταινία αλλά και με τον Ρόκι Μπαλμπόα (Ρόκι).


Δια χειρός Μάρτιν

"Ένας άνθρωπος απέναντι σ' ένα τοίχο, να με μια γραμμή το κεντρικό θέμα αυτής της ταινίας. Ο Τζέικ Λα Μότα τα έχει όλα: μια όμορφη γυναίκα, μια κάντιλλακ, παιδιά. Θα τα χάσει όμως όλα γιατί πιστεύει ότι είναι ανάξιός τους, σημαδεμένος τρομερά από την ενοχή. Αυτή η ενοχή - καταλάβετέ το καλά - δεν ξεκινάει από μια συγκεκριμένη πράξη, είναι ομοούσια με το πρόσωπο. Εάν είχατε κληρονομήσει αυτή την ενοχή από τη στιγμή της γέννησής σας, πόση ελπίδα θα είχατε να απαλλαγείτε; Εάν στα κατάβαθα του εαυτού σας είσαστε πεπεισμένος για την αναξιότητά σας - όπως ήμουν εγώ ο ίδιος και όπως είμαι ακόμα ίσως - τι θα μπορούσατε να κάνετε; Είσαστε καταδικασμένος, έτσι δεν είναι;" (Μ. Σκορτσέζε).


Το παράπονο

Ο Λα Μότα φυσικά και έδωσε άδεια για να δούμε στη μεγάλη οθόνη τη ζωή του. Όπως γράφει όμως σε μια νεότερη αυτοβιογραφία του, τον κορόιδεψαν. Όπως υποστηρίζει του υποσχέθηκαν το 4% των εσόδων της ταινίας αλλά του έδωσαν 250.000 δολάρια και «καθάρισαν». Η ταινία έχει πολύ ξύλο. Τα γάντια παίρνουν… φωτιά. Είναι βίαιη και ο Λα Μότα βλέποντας τον Ντε Νίρο να τρώει τόσο ξύλο απόρησε πως άντεξε τόσα χρόνια στα ρινγκ. Εξαιρετικός στην ταινία είναι και ο Τζον Πέσι. Όσοι δεν την έχετε δει αξίζει να αφιερώσετε δυο ώρες…

πηγη:http://theplayer.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες