'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.].

'Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ[Ε.ΦΙ.Β.Α.]. ...............ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

www.palema.gr

Παλεύοντας για την πάλη


Γράφτηκε από τον  www.palema.grΠέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014 μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς


Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, Κώστας Θάνος.Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, Κώστας Θάνος.ΕΟΦΠ
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πάλης, Κώστας Θάνος, κάνει τον απολογισμό της χρονιάς και αναλύει στο Sportsfeed τους στόχους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
του Ηλία Τάταλα
iltatalas@yahoo.gr
Ο Κώστας Θάνος συμπλήρωσε ήδη τέσσερα χρόνια στο τιμόνι της ελληνικής ομοσπονδίας φιλάθλων πάλης και μαζί με τον Πύρρο Δήμα είναι οι μοναδικοί Ολυμπιονίκες που ηγούνται των αθλημάτων τους.
Αφού ευχήθηκε στο Sportsfeed να εξελιχθεί σε Ολυμπιονίκη της ενημέρωσης, ο πρόεδρος της ΕΟΦΠ ανέλυσε όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν το άθλημα και τόνισε ότι ο μεγάλος αγωνιστικός στόχος που μπαίνει είναι οι προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Πώς κρίνεις τη χρονιά που ολοκληρώθηκε για την ελληνική πάλη σε διεθνές επίπεδο;
«Σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα, ο απολογισμός είναι καλός. Είχαμε δύο μετάλλια σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, από την Πρεβολαράκη και τον Τσεκερίδη, είχαμε αρκετά μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης στην άμμο και διακρίσεις στο μεσογειακό πρωτάθλημα, ιδίως στις μικρές ηλικίες, όπου κατακτήσαμε την πρώτη θέση στους παίδες. Θέλαμε περισσότερα, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε τις συνθήκες που δυστυχώς επικρατούν. Εμείς πρέπει να ανταγωνιστούμε ομοσπονδίες του εξωτερικού που έχουν προϋπολογισμούς της τάξης των 5-10 ή και 15 εκατομμυρίων».
Σε αυτή την εποχή που οι επιχορηγήσεις μειώθηκαν δραματικά που μπορεί να φτάσει η ελληνική πάλη;
«Για να αντιληφθεί ο κόσμος τι συμβαίνει πρέπει να πούμε ότι οι επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών μειώθηκαν κατά 60% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το 2009 η ομοσπονδία της πάλης είχε έσοδα 2.400.000 και φέτος η επιχορήγηση ήταν 900.000. Για να αντεπεξέλθουμε μειώσαμε τις λειτουργικές δαπάνες, δυστυχώς μειώσαμε το προσωπικό, εγκατασταθήκαμε στο Ολυμπιακό κέντρο πάλης για να μην πληρώνουμε ενοίκια και παράλληλα έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό να μειώσουμε τα χρέη και να αποφύγουμε κατασχέσεις. Έπρεπε να εξυγιάνουμε την ομοσπονδία και απομένουν ακόμη 300.000 ευρώ για να τελειώσουμε με τα χρέη. Παράλληλα προσπαθούμε να αναπτύξουμε το άθλημα και να έχουμε μία καλή εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016».
Ποιος είναι ο στόχος για τους Αγώνες του Ρίο;
«Στο Ρίο πρέπει να έχουμε μία ομάδα που θα πετύχει κάτι καλό. Η Μαρία Πρεβολαράκη, έχει τις δυνατότητες να ανέβει στο βάθρο εφόσον είναι υγιής και παράλληλα υπάρχουν αθλητές που μπορούν να σταθούν, όπως π.χ. ο Βλαδίμηρος Ματίας ή ο Δημήτρης Τσεκερίδης, που μετά το χάλκινο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, τώρα μπαίνει στους άνδρες. Ο αρχικός στόχος, όμως, είναι να έχουμε περισσότερους αθλητές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, όπου στείλαμε δύο. Αν καταφέρουμε να στείλουμε τρεις θα είναι πολύ καλό. Βέβαια, οι συνθήκες δεν ευνοούν. Στους άνδρες θα υπάρχουν έξι κατηγορίες βάρους με 16 αθλητές σε κάθε κατηγορία. Οι παλαιστές στους Ολυμπιακούς Αγώνες μειώθηκαν αρκετά. Έξι προκρίσεις θα προκύψουν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 που θα γίνει στο Λας Βέγκας και δέκα προκρίσεις για κάθε κατηγορία από τα προολυμπιακά τουρνουά του 2016».
Οπότε προκύπτουν και οι στόχοι του 2015...
«Φιλοσοφία μας είναι να στηρίξουμε επίλεκτους αθλητές της Εθνικής ομάδας, με περισσότερες προετοιμασίες στο εξωτερικό, ώστε να έρθουν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Τον Ιούνιο η ελληνική πάλη θα στείλει μία μεγάλη ομάδα με πέντε αθλητές ελληνορωμαϊκής, πέντε της ελευθέρας και δύο αθλήτριες στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Αζερμπαϊτζάν και μετά το μεγάλος στόχος είναι το παγκόσμιο του Λας Βέγκας. Στόχος μας όμως είναι να υποστηρίξουμε και την ανάπτυξη».
Είσαι από τους ελάχιστους αθλητές υψηλού επιπέδου, που έφτασαν στο σημείο να οδηγούν διοικητικά το άθλημα που τους ανέδειξε. Πιστεύεις ότι αυτό είναι η λύση και στα υπόλοιπα σπορ;
«Αυτό ακούγεται σαν να παρεμβαίνουμε στην έννοια της δημοκρατίας. Οι αθλητές, όμως πρέπει να αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν είναι κανόνας ο αθλητής να εξελίσσεται σε καλό παράγοντα, μπορεί να υπήρξαν άλλοι αθλητές με τεράστιες διακρίσεις που να μην ήταν καλοί διοικητικά. Και εγώ και ο Πύρρος στην άρση βαρών καλούμαστε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτό είναι πρόκληση για εμένα. Από εκεί και πέρα οι εκλογές είναι εκλογές και τα σωματεία πρέπει να αποφασίζουν αν θέλουν ανθρώπους μέσα από το άθλημα ή αν προτιμούν κάποιους άλλους ανθρώπους που βγαίνουν από τους κομματικούς σωλήνες».
Πρόσφατα ήσουν στο συνέδριο της παγκόσμιας ομοσπονδίας στο Ουζμπεκιστάν. Τα συμπεράσματα ποια είναι;
«Μετά την ψυχρολουσία του 2013 όταν πρωτοτέθηκε το θέμα της αποβολής της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχει μία μεγάλη κινητικότητα στο άθλημα. Ο νέος πρόεδρος, ο Νέναντ Λάλοβιτς, δείχνει ότι δεν εφησυχάζει και μαζί με το συμβούλιο προσπαθούν για τομές και παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στο άθλημα, ώστε η πάλη να μην βρεθεί ποτέ σε παρόμοια θέση.»
«Άλλαξαν οι κανονισμοί, άλλαξε το έμβλημα και η ονομασία της παγκόσμιας ομοσπονδίας, μπήκαν περισσότερες γυναίκες στους αγώνες, το άθλημα γίνεται πιο τηλεοπτικό, ενώ γίνεται κουβέντα ακόμη και για να αλλάξει το ταπί. Ένα πρόβλημα αφορούσε στις διαιτησίες και στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Τασκένδης είδαμε μεγάλη βελτίωση, εγώ προσωπικά έμεινα πολύ ευχαριστημένος. Ο στόχος είναι το 2017, όταν θα επανακριθούμε, να μείνει η πάλη στον βασικό κορμό των 25 Ολυμπιακών αθλημάτων. Εμείς ως ελληνική ομοσπονδία υποστηρίζουμε όλες τις αλλαγές, οι οποίες βέβαια θα κριθούν στην πράξη. Εμείς ως ελληνική ομοσπονδία έχουμε οδηγό την παγκόσμια και προσπαθούμε να βαδίζουμε στα ίδια βήματα. Ποντάρουμε πολύ στην προβολή του αθλήματος και έχουμε καθιερώσει τις live streaming μεταδόσεις ώστε να υπάρχει παντού εικόνα των διοργανώσεών μας. Ποντάρουμε πολύ στα social media και προσπαθούμε ώστε η πάλη να βρίσκεται στην επικαιρότητα».
Πηγή: sportsfeed.gr/www.palema.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες